Grekisk pyttipanna
För ca 5 personer.
Idag testade jag ett nytt recept, som föll hela familjen i smaken. Det var supergott!!
En bra bjudrätt där det mesta kan göras i förväg och sedan bara in med det i ugnen en halvtimme.
Kan göras på både fläskfilé och kycklingfile. Såsen lyfter verkligen rätten ännu ett snäpp!
Ingredienser
1 kg fläskfilé eller kycklingfilé ca
Marinad:
1,5 dl olja
1,5 tsk sambal oelek
2 msk soja
1 msk malen ingefära
3-4 pressade vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Creme fraichesås:
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk italiensk salladskrydda
(när jag skulle göra såsen var det slut på vitlök, och salladskrydda hade jag visst inte heller hemma. Jag hade då istället i lite vitlökspulver och smakade av det hela med trocomare örtsalt. Det gick suveränt, och var jättegott!)
Tillbehör:
Rödlök
Paprika
Fetaost
Tomater
1 kg Potatis
Gör så här
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke eller dubbla plastpåsar. Skär köttet i bitar. Fläskfilé i skivor och kycklingfilé i större grytbitar. Lägg i köttet och låt det stå och dra 5-6 timmar.
Blanda alla ingredienser till såsen och låt den stå kallt till servering.
Skala potatisen och skär den i klyftor. Om man vill sätta in hela rätten samtidigt i ugnen är det bra att förkoka potatisen ca 5 min i kastrull. Annars får man sätta in potatisen i ugnen en stund före innan man blandar i det övriga.
Sätt på ugnen på 225 grader.
Lägg potatisen i en långpanna. Häll över köttet och marinaden och rör om. Strimla rödlök, paprika och tomater efter tycke och smak. Tärna fetaosten. Lägg grönsaker och fetaost ovanpå potatis- och köttröran.
Ställ långpannan i mitten av ugnen ca 25-30 min. Servera med creme fraichesåsen.