Rosolli
I Finland äter man rosolli till jul. Det är en helt underbar kall rödbetssallad.
Sedan jag bjöds på detta hos mina svärföräldrar första julen tillsammans, har den konkurrerat ut ALLT annat på julbordet. Denna är nu ett absolut måste hos oss till jul!
Den ska egentligen serveras tillsammans med en köttgryta, men den är jag inte så förtjust i, så den hoppar jag över.
Sedan jag bjöds på detta hos mina svärföräldrar första julen tillsammans, har den konkurrerat ut ALLT annat på julbordet. Denna är nu ett absolut måste hos oss till jul!
Den ska egentligen serveras tillsammans med en köttgryta, men den är jag inte så förtjust i, så den hoppar jag över.
Salladen är supergod till allt kallskuret!
Som grädde på moset innehåller den inte en enda onyttig ingrediens, så man kan äta hur mycket som helst med gott samvete!!!
Skala och skär ner följande rotsaker i en stor kastrull:
Skala och skär ner följande rotsaker i en stor kastrull:
Färska rödbetor
Morötter
Potatis
Mängden ska vara ungefär lika mkt morötter som rödbetor, och hälften så mkt potatis.
Tänk på koktiden och skär i olika stora bitar därefter - rödbetor tar längst tid, därefter morötter. Potatisen blir färdig först.
Lyft ur rotsakerna och låt kallna, men spara kokspadet.
Hacka ner allt till småbitar - salladen kommer att likna vår sillsallad när den är klar.
Finhacka gul lök och blanda ner. Man får smaka sig fram, men tänk på att löksmaken förstärks när salladen "stått till sig". Smaka sedan av med salt.
Späd eventuellt med kokspad om salladen ser torr ut.
Låt sedan stå ett dygn, så alla smaker får sätta sig.
Dekorera med finhackad persilja.
Lyft ur rotsakerna och låt kallna, men spara kokspadet.
Hacka ner allt till småbitar - salladen kommer att likna vår sillsallad när den är klar.
Finhacka gul lök och blanda ner. Man får smaka sig fram, men tänk på att löksmaken förstärks när salladen "stått till sig". Smaka sedan av med salt.
Späd eventuellt med kokspad om salladen ser torr ut.
Låt sedan stå ett dygn, så alla smaker får sätta sig.
Dekorera med finhackad persilja.
Kommentarer
Trackback