Microknäck
Ca 70 st
Ett recept jag kört i många år. Man får prova sig fram med tiden, det varierar såklart mellan olika microvågsugnar.
Jag antecknar på receptet den tid jag kört, och skriver sedan en kommentar om knäcken var för hård eller mjuk.
Ett recept jag kört i många år. Man får prova sig fram med tiden, det varierar såklart mellan olika microvågsugnar.
Jag antecknar på receptet den tid jag kört, och skriver sedan en kommentar om knäcken var för hård eller mjuk.
På så sätt har jag hittat den perfekta tiden med min ugn, och det är den jag anger här...
Det går bra att halvera mängden, och enligt ursprungsreceptet (men även här är det såklart olika från ugn till ugn) ska tiden då vara Full effekt 3 minuter, omrörning och sedan Full effekt i ytterligare ca 5 minuter.
1 dl grädde
Det går bra att halvera mängden, och enligt ursprungsreceptet (men även här är det såklart olika från ugn till ugn) ska tiden då vara Full effekt 3 minuter, omrörning och sedan Full effekt i ytterligare ca 5 minuter.
1 dl grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
2 msk flytande margarin
1 1/2 -2 påsar hackad mandel (á 50 g)
Blanda allt utom mandeln i en värmetålig skål med höga kanter.
Blanda allt utom mandeln i en värmetålig skål med höga kanter.
(vad du än gör, ta inte en skål av plast!! Det gjorde jag första gången jag kokade knäck i micron, och det resulterade i knäcksmet i precis hela köket, när formen skulle lyftas ur ugnen haha Botten lossnade!)
Kör i micro på full effekt 5 minuter.
Rör om och kör på full effekt i 5 minuter och 25 sekunder.
Rör ner mandeln och häll upp i knäckformar.
Låt stelna och förvara sedan svalt.
Rör ner mandeln och häll upp i knäckformar.
Låt stelna och förvara sedan svalt.
Trillingnöt
En klassiker som alltid försvinner först ur alla chokladaskar man köper.
Gör egna!! Enkelt och gott!
ca 35 st
ca 1 1/2 dl hasselnötter
ca 35 st
ca 1 1/2 dl hasselnötter
200 g ljus choklad
Rosta nötterna i torr stekpanna eller i ugnen. Låt svalna något och gnugga sedan bort skalen.
Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna lite och häll sedan ca hälften av chokladen över nötterna.
Rosta nötterna i torr stekpanna eller i ugnen. Låt svalna något och gnugga sedan bort skalen.
Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna lite och häll sedan ca hälften av chokladen över nötterna.
Blanda om ordentligt.
Lägg nötterna tre och tre på en bricka med bakplåtspapper och ställ in i kylskåpet ca 20 minuter.
Lägg nötterna tre och tre på en bricka med bakplåtspapper och ställ in i kylskåpet ca 20 minuter.
Håll under tiden resten av chokladen smält genom att låta skålen stå kvar över kastrullens fortfarande varma vatten.
Skeda lite av chokladen i en plastpåse för senare dekorering och doppa trillingnötterna i resterande choklad med hjälp av en gaffel.
Skeda lite av chokladen i en plastpåse för senare dekorering och doppa trillingnötterna i resterande choklad med hjälp av en gaffel.
Låt dem droppa av ordentligt och lägg dem på bakplåtspapper igen.
Låt dem stelna helt.
Doppa påse med choklad i varmt vatten så den blir flytande och klipp av ett hörn av påsen.
Låt dem stelna helt.
Doppa påse med choklad i varmt vatten så den blir flytande och klipp av ett hörn av påsen.
Spritsa chokladen över de stelnade pralinerna.
Låt stelna igen.
Förvara svalt eller i kylskåp.
Låt stelna igen.
Förvara svalt eller i kylskåp.
Hasselnötspraliner
Jag gör alltid massor av julgodis! Knäck, tant Gunnels praliner och Rocky Road är måsten som återkommer år efter år. Sen brukar jag också testa nåt nytt varje år.
Klicka Nutellan i chokladformarna och peta ner en nöt i mitten.
Ställ pralinerna att stelna i rumstemperatur cirka en timme.
Smält resten av chokladen. Låt den svalna något.
I år gör jag för första gången Hasselnötspraliner (Baci).
20 stycken
150 g mörk choklad
20 stycken
150 g mörk choklad
ca 1 dl hasselnötter
100 g Nutella
20 små formar av aluminiumfolie (ischokladformar)
Smält hälften av den mörka chokladen i vattenbad eller micro.
Skeda i lite choklad i folieformarna, och vicka runt chokladen så den helt täcker sidorna.
20 små formar av aluminiumfolie (ischokladformar)
Smält hälften av den mörka chokladen i vattenbad eller micro.
Skeda i lite choklad i folieformarna, och vicka runt chokladen så den helt täcker sidorna.
Du kan också pensla med en liten pensel.
Ställ formarna kallt en stund. Rosta under tiden nötterna i en torr stekpanna eller i ugnen.
Ställ formarna kallt en stund. Rosta under tiden nötterna i en torr stekpanna eller i ugnen.
Låt dem svalna och gnugga sedan bort skalet.
Lägg undan 20 nötter och hacka resten smått.
Smält Nutellan i vattenbad. Blanda ner de hackade nötterna.
Lägg undan 20 nötter och hacka resten smått.
Smält Nutellan i vattenbad. Blanda ner de hackade nötterna.
Klicka Nutellan i chokladformarna och peta ner en nöt i mitten.
Ställ pralinerna att stelna i rumstemperatur cirka en timme.
Smält resten av chokladen. Låt den svalna något.
Skeda chokladen över pralinerna.
Låt pralinerna stelna helt innan du försiktigt lossar folieformarna.
Förvara svalt eller i kylskåp.
Låt pralinerna stelna helt innan du försiktigt lossar folieformarna.
Förvara svalt eller i kylskåp.