Proteinrikt bröd - Barnvänligt dessutom!

Våran 4-åring äter helst inte kött. Nån enstaka köttbulle kan gå an ibland, och köttfärssås när humöret är rätt.
Ägg äter han ju förstås, och yoghurt och mjölk, men överlag får han alldeles för dåligt med proteiner i sig!

Min lillasyster hade samma problem med ett av sina barn och jag minns att hon då bakade ett bröd som hon "gömde" protein i.
Nu googlade jag och hittade detta recept.

Min grabb är lite kräsen på frön och dyligt i bröd, så att gömma sånt var inte att tänka på.
Kikärtorna mals till en nästan helt slät massa, och märks inte nämnvärt i brödet!

Varje bulle ska innehålla 8,5 g protein!
Den rekommenderade mängden protein som vi bör få i oss dagligen är 0,8 g/kg kroppsvikt.
Alexander väger 16 kg och behöver därmed ungefär 12-13 g protein per dag (OM den formel som finns för vuxna kan användas på barn?).
En bulle till frukost är alltså en bra bit på vägen. 
Ost och smör, samt mjölk att dricka till, och vi är nästan i hamn!

För att kroppen ska få fullvärdigt protein bör baljväxter kombineras med tex spannmål. Här görs det i ett gott och matigt bröd med kikärter. Rapsoljan är rik på Omega3, ett viktigt ämne för vegetarianer som inte äter fisk. Receptet kommer från ett gammalt nr av tidningen Buffé.

1 burk kikärtor, sköljda
ca 4½ dl vatten
50 g jäst
2 tsk salt
½ dl rapsolja
1 msk ljus sirap
5 dl rågsikt
7-8 dl vetemjöl special

Mixa kikärterna med 2 dl vatten till en ganska slät tunn smet. Tillsätt vatten så att det blir 7 dl degvätska och värm till fingervarmt. Blanda ut jästen i degvätskan och tillsätt olja, sirap, salt och rågsikt + hälften av mjölet. Arbeta in mer mjöl efter hand. Låt jäsa 30min. Baka ut till 2 limpor alt 12 bullar. Degen har en härlig konsistens! Jäs på plåt ytterligare 30 min.

Bullarna gräddas i 225 grader ca 15 mitt i ugnen.
Limporna gräddas i 175 grader ca 25 i nedre delen av ugnen.




RSS 2.0