Grekisk pyttipanna

För ca 5 personer.

Idag testade jag ett nytt recept, som föll hela familjen i smaken. Det var supergott!!

En bra bjudrätt där det mesta kan göras i förväg och sedan bara in med det i ugnen en halvtimme. 
Kan göras på både fläskfilé och kycklingfile. Såsen lyfter verkligen rätten ännu ett snäpp!



Ingredienser

1 kg fläskfilé eller kycklingfilé ca 

Marinad:

1,5 dl olja
1,5 tsk sambal oelek
2 msk soja
1 msk malen ingefära
3-4 pressade vitlöksklyftor
Salt
Peppar

Creme fraichesås:

2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk italiensk salladskrydda

(när jag skulle göra såsen var det slut på vitlök, och salladskrydda hade jag visst inte heller hemma. Jag hade då istället i lite vitlökspulver och smakade av det hela med trocomare örtsalt. Det gick suveränt, och var jättegott!)

Tillbehör:

Rödlök
Paprika
Fetaost
Tomater

1 kg Potatis


Gör så här

Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke eller dubbla plastpåsar. Skär köttet i bitar. Fläskfilé i skivor och kycklingfilé i större grytbitar. Lägg i köttet och låt det stå och dra 5-6 timmar.

Blanda alla ingredienser till såsen och låt den stå kallt till servering.

Skala potatisen och skär den i klyftor. Om man vill sätta in hela rätten samtidigt i ugnen är det bra att förkoka potatisen ca 5 min i kastrull. Annars får man sätta in potatisen i ugnen en stund före innan man blandar i det övriga.

Sätt på ugnen på 225 grader.

Lägg potatisen i en långpanna. Häll över köttet och marinaden och rör om. Strimla rödlök, paprika och tomater efter tycke och smak. Tärna fetaosten. Lägg grönsaker och fetaost ovanpå potatis- och köttröran.

Ställ långpannan i mitten av ugnen ca 25-30 min. Servera med creme fraichesåsen.


Tacosoppa

En matig och mättande soppa! Perfekt så här i vintertider, när man vill ha något värmande i magen efter pulkabacken!
4 port

8-10 potatisar
2-3 morötter
1 L grönsaksbuljong ( 2 tärningar)

Skär dessa i lagom stora bitar och koka tills de är mjuka


400 g köttfärs 
1 stor gul lök

Stek ihop dessa och häll i grytan och låt puttra ihop en stund

1 burk krossade tomater
1 påse taco krydda
Salt o peppar

Serveras med en liten cream fraiche klick och ett gott bröd

Lårbenslåda

Även denna rätt är lånad från vännen Emma.

Min kära man föråt sig på kyckling under en utlandsresa när han var liten. Sedan dess tycker han verkligen inte om det!
Jag, däremot, äter gärna och ofta kyckling, så ibland får han ju ändå lov att tvinga i sig lite.


Första gången jag testade den här rätten mottogs den med en rynkad näsa från honom - den innehöll ju kyckling!
Efter att han ätit den tog han en portion till! Utlåtandet var "det duger i krig".
För er som inte känner honom, kan jag översätta det till ett godkänt. Och det trots att det var en kycklingrätt alltså!

Rätten görs i långpanna i ugn.

Låt er väl smaka:


1 kg spagetti ( kan kokas i förväg )

4 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 1/2 msk curry
1 1/2 msk paprikapulver
( Låt detta koka ihop en liten stund )


3 st paprikor av alla färger ( tärnas och låt koka tills de mjuknat lite )
6 dl matl. grädde
1-2 grillade kycklingar lr 5 st filèer ( tärnas )
200 g frysta räkor ( läggs i sist av allt )
Salta o peppra lite efter smak
Riven ost

Lägg den kokta spagettin i långpannan och häll över kycklingblandningen o häll på
den rivna osten

Gratinera i ugn, 200-250 grader, ca 15 minuter, tills lådan ser fin ut och har kokat in lite.

Smaklig måltid ♥♥♥

SIMA

(vappu = valborgsfirandet)

Jag hörde att valborg inte är valborg för en finne utan sima. Själv har jag bara druckit det en gång för väldigt många år sedan, och jag tyckte det var jätteläskande och gott!

Det är en ganska speciell dryck, men absolut värt att prova.

Nedanstående recept har jag inte hunnit prova själv, utan hittat efter en sökning på nätet.
Till våren ska jag dock absolut göra den själv också!

 

4 liter vatten
250 gram farinsocker
250 gram honung
1 citron (både saft och skal)
Ett 20-tal russin
10-25 gram sötbrödsjäst

1. Koka upp vattnet, och häll det i jäskärlet
2. Blanda i socker, honung, citron, med mera
3. Blanda i jästen, när det är hyfsat svalt
4. Låt det jäsa i en natt, eller ett par nätter
5. Häll upp på flaskor, och tillsätt russinen i flaskorna
6. När russinen stiger till ytan är det färdigt att dricka







Tacofisk

Även detta är ett av Emmas recept.
Jag skrev på min facebook-sida att jag skulle tillaga tacofisk en dag, och många nyfikna undrade vad det var.
Jag mailade receptet till dem, och även de tyckte det var jättegott.

Även den som egentligen inte är så förtjust i fisk, brukar äta denna fiskrätt utan problem.
Grundreceptet kommer här nedan. Vi är 5 i familjen och brukar därför dubblera det!

Micra ett djupfryst torskblock i ca en minut och skär sedan upp det i ca 2 cm bitar.
Ställ bitarna tätt ihop i en ugnsform.
Blanda ner en halv påse tacokrydda i en burk (2dl) CremeFraiche. Bred detta ovanpå fiskblocket.

Smula en näve tacochips och strö ovanpå.

TACOFISK
Slängde in ett torskblock i micron i 1 minut och skar det sen i ca 2 cm bitar.
Ställde sen bitarna tätt ihop i en ugnsform.
Blandade ner nästan en hel påse tacokrydda (men nästa gång blir det nog bara en halv!)
i en burk CremeFraiche (en vanlig liten burk) och bredde ut det ovanpå firren....
Smulade en näve tacochips och strödde ovanpå.
Gräddade mitt i ugnen på 225 grader i 20 minuter, men fick täcka med folie efter ca 10
Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 20 minuter, men täck med folie när rätten börjat ta färg, efter ca 10 minuter.

Serveras med ris eller potatis och en god sallad"

Magnus stekta bananer


Magnus är min svåger och kock till yrket. En mycket duktig sådan, dessutom.
Vi jobbade tillsammans under en period, och vid något tillfälle fanns rätt mycket bananer kvar i köket.
Dom hade väl sett sina bästa dagar, och för att inte låta dem gå till spillo trollade Magnus ihop en snabb och enkel rätt av dom, som vi i personalen fick avnjuta.


Jag har gjort dem flera gånger hemma, och ofta som efterrätt till "Emmas makalösa thaiwok", vars recept finns under kycklingrätt-kategorin. Rekommenderas!


Dela bananer på längden (en banan per person är lagom).
Smält en stoooor klick smör lr margarin i en stekpanna på medelvärme.
Lägg i bananerna med den släta sidan nedåt och låt puttra runt i smöret en liten stund.
Tippa lite på stekpannan så smöret kommer åt lite runt om också

Kläm ut lite flytande honung över bananerna och strö över ca 1/2 tsk strösocker.

Lägg upp bananhalvorna på assiett, häll över lite smör/honungblandning och servera m vaniljglass!!

Yummie!

EMMAS MAKALÖSA THAIWOK:

Jag har i flera recept nämnt vännen Emma.
Det här är ännu ett av hennes recept.
Fruktansvärt gott och räcker till ett mindre kompani!
Se till att du har en stoooor wok eller liknande för att kunna blanda allt inför serveringen.

Blir det mat kvar fräschar man upp det dagen efter genom att värma en burk cocosmjölk och lite currypasta, samt hälla det över woken.
Smakar som nylagat!!


Dela 1 kg kycklingfilé på längden å sedan i tunna skivor. 
Salta, peppra å stek. 
Lägg åt sidan.

Fräs upp en påse euroshoppers wokgrönsaker i en stor wok. 
Koka 2 påsar ica asia nudlar å häll av vattnet. 
Blanda ner nudlarna i grönsakerna och tillsätt kycklingen. 

Häll sedan 2 burkar cocosmjölk och ca 2-3 tsk red curry paste (liten burk m röd "smet" fr santa maria lr ica asia) i stekpannan du stekte kycklingen i.
Låt det bli varmt och se till att currypastan löst upp sig.
Häll sedan allt över nudelblandningen, rör om å njut!!


Till efterrätt passar "Magnus stekta bananer" ypperligt.
Detta recept hittar du under kategorin efterrätter, såklart.

RSS 2.0