Biskvier
ca 30 st
Bottnar:
Vispa vitorna till löst skum. Blanda ner riven mandelmassa till en smidig smet.
Grädda mitt i ugnen, 200 grader, ca 10-15 minuter.
Bottnarna lossnar lättare om man sköljer plåten med kallvatten och sedan lägger tillbaka bakplåtspappret på den fuktiga plåten.
Låt kallna helt!
Biskvismet:
Rör fettet smidigt. Tillsätt lite marsankräm i taget.
Klicka smeten på bottnarna och ställ kallt att stelna.
Smält sedan 200 g mörk blockhoklad (eller ännu hellre en "fin" choklad)
Låt chokladen svalna något och doppa alternativt pensla sedan biskvierna!
Canneloni
Eftersom fyllningen tar lite tid, har jag valt att förenkla köttfärstillagningen med hjälp av halvfabrikat.
Koka cannelonirör enligt anvisningarna på förpackningen.
Fräs 300 g nötfärs i margarin i en stekpanna. Tillsätt sedan 1 burk Findus Original(!) köttfärssås.
Häll knappt en halv förpackning Kelda Simply Cheese i en ugnsfast form.
Gratineras i ugn, 190 grader, 20 minuter.
Serveras med en god sallad och nygräddat vitlöksbröd!
Blomkålsstomp
Receptet ska vara för 4 personer, men jag tycker inte att det räcker, så utöka - kanske dubblera det!
150 g blomkål
Skär blomkål och potatis i bitar. Koka i lättsaltat vatten. Strimla purjon fint.
Mosa potatisen och kålen. Tillsätt CF. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner purjon.
Budapestrulle
ca 8 bitar
6 äggvitor
Vispa äggvitorna med 1 dl av sockret på medelhastighet till skum.
Spritsa (i tyll utan munstycke!!) täta "ränder" på ett smort och lätt mjölat bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Låt svalna något på plåten och stjälp sedan upp på handduk. Låt kallna helt.
Vispa 3 dl grädde. Bred ut över tårtan och häll ut avrunna burkmandariner (eller bananskivor om man föredrar det).
Rulla ihop till en rulltårta med hjälp av handduken.
Hit går det bra att förbereda och tårtan kan även frysas nu om det behövs.
Innan servering garneras den med smält mörk choklad som ringlas rätt över rulltårtan, samt florsocker som pudras över.
Jennies Sillsallad
Funkar såklart lika bra till midsommar som till jul!
Kokt, kall vinterpotatis i bitar
Blanda allt till en krämig sallad kvällen innan servering.
Innan servering garnerar man sedan med
FLUFF - tårtfyllning!
Hitta din egen favorit!
Grunden är dumlefluff. Dumlen kan man då byta ut mot ngt man hellre vill ha.
Mängden dumle är på ett ungefär översättbar oavsett vad man väljer att smälta.
Jag testade en gång att göra Marianne-fluff.
Det blev jättegott, men jag hade lite problem med det hårda skalet runt om karamellerna.
Lösningen blev att köra dom i matberedaren till fint pulver. Då blev resultatet bra!
3 dl vispgrädde
Smält kolan i vispgrädden under ständig omrörning, på svag värme.
Häll över i plastskål och ställ kallt.
Smeten måste kylas ordentligt, annars skär den sig sedan.
Räkna med minst 4 timmar!
Vispa smeten fluffig med elvisp.
Vegetarisk Lasagne
Vi åkte på kryssning för några år sedan, och i buffén fanns en helt fantastisk vegetarisk lasagne.
Jag försökte klura ut vilka ingredienser som fanns i den och googlade senare efter ett recept.
Det fanns inget tillgängligt på nätet som på något sätt påminde om den jag ätit på båten, så det fick bli till att experimentera sig fram.
Den är inte det minsta kalorisnål, men god!
Det här är resultatet:
ca 6-8 personer
Fräs
Salta och peppra. Tillsätt lite muskot och en tsk sambal oelek.
Häll över 1/3 påse frusen spenat i bitar,
Låt koka under omrörning ca 10 minuter tills grönsakerna mjuknat.
Rör ner 1 burk creme fraiche, 2 stora burkar naturell keso och en påse Euroshoppers (250g) riven mozzarella.
Varva såsen med lasagneplattor. Börja och sluta med sås.
Serveras med vitlöksbröd!
Emmas mumsiga vitchokladpannacotta
Söt och mastig, så den serveras med fördel i små snapsglas!
12 portioner
3 tsk gelatinpulver
6 dl grädde
200 g vit choklad.
Blanda gelatinet med vattnet i ett glas och låt stå ca 5 minuter.
Koka upp grädden, mjölken, sockret och vaniljsockret under omrörning.
När allt är smält och väl blandat häller man i gelatinklumpen under vispning.
Häll upp i små plastsnapsglas och ställ i kylen minst 3 timmar.
När pannacottan har stelnat täcks den med ett tunt lock av syrliga bär.
Det ser jättefint ut, och bryter även av det söta lite lagom:
Koka bär (t.ex hallon och blåbär, eller vad man nu tycker om och har tillgång till).
Mixa dem med stav till en slät massa.
Blanda ngn tsk gelatinpulver med ngn msk vatten. Låt stelna och rör sedan ner i bärsmeten.
Lägg bärmassan i ett tunt lager ovanpå pannacottan och låt stelna.
Kräftströmming
Jag letade reda på ett recept, och samma jul stod denna på mitt julbord.
6 hg rensad strömming
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj filéerna och klipp bort ryggfenorna.
Salta på skinnsidan. Rulla sedan ihop till små rulltårtor med skinnet inåt.
Blanda krossade tomater, ketchup, grädde, dillfrö samt hälften av dillen.
Grädda ca 20 minuter i ugnen och låt kallna.
Serveras kallt.
Dannemoragröt
1 liter mjölk
Vispa ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
Låt kallna och servera med vispad grädde och sylt!
Jennies gryta
Observeras bör att man inte ska använda sig av lättprodukter (cocosmjölk och creme fraiche), för då skär den sig av någon anledning...
4-5 portioner
1 kg kycklingfilé
4 dl cocosmjölk
1 grön paprika i fina bitar
ev 1 omogen banan i slantar
Strimla och stek kycklingen, purjon och fänkålen i lite margarin. Tillsätt curry efter smak.
Häll i alla ingredienser till såsen och låt koka ca 10 minuter.
Tillsätt sedan paprikan och eventuellt bananslantarna.
Serveras med ris!
Cous-cous från Tunisien
Värm upp matolja i en gryta. Fräs 2-3 msk tomatpuré någon minut.
Lägg i 1 hackad gul lök och 2 hackade vitlöksklyftor.
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/2248440/images/2011/foto0170_136896261.jpg)
Lägg i morötter skurna i stavar, potatis i klyftor, stjälkselleri i fina bitar samt kikärtor.
Dela 3-4 kycklingfiléer i mindre bitar. Bryn på dessa i en stekpanna och lägg sedan över i grytan.
Tillsätt salt, vitpeppar, gurkmeja, 2-3 "duttar" spiskummin samt lite cayennepeppar.
Späd med vatten så grytan får ngt att koka i.
Låt sedan puttra i ca 15 minuter.
Späd vid behov med mer vatten.
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/2248440/images/2011/foto0172_136896436.jpg)
Gör ett paket cous-cous enligt anvisningarna på förpackningen.
Häll i stort uppläggningsfat med kanter.
Blanda en del av såsen från grytan med cous-cousen och rör om.
Grynen ska bli lagom fuktiga och se lite färggladare ut...
Putta ut alla gryn mot serveringsfatets kanter, så det bildas en "grop" i mitten.
![](https://cdn3.cdnme.se/cdn/7-2/2248440/images/2011/foto0175_136897306.jpg)
Jättegott!!!!
Rosolli
Sedan jag bjöds på detta hos mina svärföräldrar första julen tillsammans, har den konkurrerat ut ALLT annat på julbordet. Denna är nu ett absolut måste hos oss till jul!
Den ska egentligen serveras tillsammans med en köttgryta, men den är jag inte så förtjust i, så den hoppar jag över.
Skala och skär ner följande rotsaker i en stor kastrull:
Lyft ur rotsakerna och låt kallna, men spara kokspadet.
Hacka ner allt till småbitar - salladen kommer att likna vår sillsallad när den är klar.
Finhacka gul lök och blanda ner. Man får smaka sig fram, men tänk på att löksmaken förstärks när salladen "stått till sig". Smaka sedan av med salt.
Späd eventuellt med kokspad om salladen ser torr ut.
Låt sedan stå ett dygn, så alla smaker får sätta sig.
Dekorera med finhackad persilja.
Sill i god sås
Har gjort denna sill i många år nu, och den är verkligen jättegod!
1 frp färdiginlagd sill (finns för just detta ändamål - att själv göra en smarrig sås, och slippa undan själva inläggningen)
Sås:
Skölj ur filéerna och skär dem i bitar.
Kesokaka
500 g naturell keso
Blanda alla ingredienser. Häll upp i en liten gratängform. Grädda i 175-200 grader, ca 15-20 minuter, tills kakan stelnat och fått fin färg.
Servera ljummen med sylt - och eventuellt en klick lättvispad grädde!
Nötkakor
De är dessutom mjöl och mjölkfria!
ca 40 st
200 g hasselnötter
Garnering; 50 g hasselnötter
Kör nötter, socker och potatismjöl i matberedare.
Klicka ut smeten till små kakor på bakplåtspapper och tryck ner en nöt i varje.
Grädda mitt i ugnen, 200 grader, ca 8-10 minuter.
Bregottkakor
1 ask röd bregott, 300 g
Rör bregott och socker poröst. Tillsätt övriga ingredienser.
Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, 15-20 minuter.
Kalvdans utan råmjölk
Den som ätit "äkta" kalvdans nyligen kanske känner skillnad på denna (?), men för mig är det ett fullgott alternativ!
2 1/2 dl mjölkpulver
Vispa ut mjölkpulvret i lite av mjölken. Blanda sedan alla ingredienser.
Servera med färska bär eller sylt.
Dumlemuffins
ca 15 st
100 g smör eller margarin
Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst.
Fyll i aluminium- eller muffinsformar och tryck ner en dumle i varje.
Grädda i nedre delen av ugnen, 225 grader, ca 10 minuter.
Mandeltårta med Dajm
300 g mald sötmandel
6 ägg
Rör ned mandelblandningen i äggsmeten.
Garnera med 5 dl vispad grädde som blandats med 5 st krossade dubbeldajmar.
Grekisk potatissallad
600 g kokt potatis i bitar. Gärna färskpotatis. Används små potatisar så kan dom med fördel serveras hela.
Marinad:
Blanda alla salladsingredienser.
Paprikapotatis
4 pers
800 g potatis
Sätt ugnen på 250 grader.
Skär ner paprikorna i bitar. Skiva vitlöken. Fräs i 2 msk olja i ca 3 minuter. Blanda i persiljan.
Blanda potatis med paprikafräset.
Rocky Road
Rocky Road är ett så otroligt gott julgodis! Jag såg TV-kocken Leila göra denna variant för några år sedan, och därefter är det ett givet godis på vårt julbord.
Det finns fler varianter på rocky road, men efter att ha testat ett par olika är min personliga slutsats att denna är den godaste.
Förberedelsetid: 10 min
Färdigt på: 40 min
Ingredienser
600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
Gör så här
1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.
Pepparkaksrutor med ostglasyr.
200 g smör
4 dl socker
4 ägg
3 dl gräddfil
1 påse pepparkakskrydda (15g)
2 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
GLASYR
200 g phiadelphia cream cheese
75g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker.
Sätt ugnen på 175 grader, rör smör och socker pösigt med elvisp, vispa ner äggen ett i taget. Tillsätt gräddfilen.
Blanda kryddor, bikarbonat och vetemjöl tillsätt blandningen och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en ungslångspanna klädd med bakplåtspapper, grädda på andra falsen nerifrån ca 30 min.
rör sedan ihop glasyren och bred den över kakan. MUMS!!!
HALLONPANNACOTTACHEESECAKE
8-10 bitar
Tillagning
1. Kör kex och smör i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs.
Jultårtemuffins
12 portioner
2 dl socker
Lussekatt/Lussebulle
Eftersom julen ändå är här snart, så kan det ju vara kul med lite jul recept! Så nu tänkte jag lägga ut ett recept på lussekatter/lussebullar vet inte hur ni säger.
Ingredienser
ca 35 st
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Arla Köket Kesella kvarg lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Garnering:
russin
Pensling:
1 ägg
Gör så här
Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kvarg , saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.
Ha nytta till receptet! Ät många lussebullar! God Jul! :love: