Biskvier

Biskvier måste väl vara något av det godaste som finns?!
Går utmärkt att baka själv dessutom!

ca 30 st

Bottnar:
400 g mandelmassa
2 äggvitor

Vispa vitorna till löst skum. Blanda ner riven mandelmassa till en smidig smet.
Spritsa ut till SMÅ rundlar på ett bakplåtspapper.
Platta till lite.

Grädda mitt i ugnen, 200 grader, ca 10-15 minuter.

Bottnarna lossnar lättare om man sköljer plåten med kallvatten och sedan lägger tillbaka bakplåtspappret på den fuktiga plåten.

Låt kallna helt!


Biskvismet:
2 dl marsankräm
150 g smör!
1 msk vaniljsocker
2 msk florsocker
1 msk kakao

Rör fettet smidigt. Tillsätt lite marsankräm i taget.
Blanda i vaniljsocker, florsocker och siktad kakao.
Rör till en smidig kräm.

Klicka smeten på bottnarna och ställ kallt att stelna.

Smält sedan 200 g mörk blockhoklad (eller ännu hellre en "fin" choklad)
tillsammans med 25 g kokosfett eller 1 msk matolja.

Låt chokladen svalna något och doppa alternativt pensla sedan biskvierna!

Canneloni

Mina barns favoriträtt!
Jättegott, men aningens pilligt att få i köttfärsen i cannelonirören...
Man får in tekniken till slut.
Jag brukar hålla ett rör med ena öppningen mot en skärbräda och sedan helt enkelt mata i köttfärs uppifrån med hjälp av en tesked.

Eftersom fyllningen tar lite tid, har jag valt att förenkla köttfärstillagningen med hjälp av halvfabrikat.

Koka cannelonirör enligt anvisningarna på förpackningen.

Fräs 300 g nötfärs i margarin i en stekpanna. Tillsätt sedan 1 burk Findus Original(!) köttfärssås.
Krydda upp med basilika och oregano.

Häll knappt en halv förpackning Kelda Simply Cheese i en ugnsfast form.
Fyll rören och lägg dem tätt i formen.
Häll över resten av ostsåsen och strö över riven ost.

Gratineras i ugn, 190 grader, 20 minuter.

Serveras med en god sallad och nygräddat vitlöksbröd!

Blomkålsstomp

Det här är en variant på det klassiska potatismoset. Jättegott till stekta/grillade kycklingfiléer!

Receptet ska vara för 4 personer, men jag tycker inte att det räcker, så utöka - kanske dubblera det!

150 g blomkål
5 cm purjo eller vårlök
400 g potatis
1-2 dl creme fraiche
salt och peppar



Skär blomkål och potatis i bitar. Koka i lättsaltat vatten. Strimla purjon fint.
Mosa potatisen och kålen. Tillsätt CF. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner purjon.


Budapestrulle

En favorittårta, och faktiskt inte särskilt svår att göra själv!!

ca 8 bitar

6 äggvitor
3 dl socker
80 g malda hasselnötter
2 msk marsanpulver

Vispa äggvitorna med 1 dl av sockret på medelhastighet till skum.
Tillsätt resten av sockret och kör på full fart till fast skum.
Blanda nötter och marsanpulver och vänd sedan ned detta i smeten.

Spritsa (i tyll utan munstycke!!) täta "ränder" på ett smort och lätt mjölat bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

Låt svalna något på plåten och stjälp sedan upp på handduk. Låt kallna helt.

Vispa 3 dl grädde. Bred ut över tårtan och häll ut avrunna burkmandariner (eller bananskivor om man föredrar det).

Rulla ihop till en rulltårta med hjälp av handduken.

Hit går det bra att förbereda och tårtan kan även frysas nu om det behövs.

Innan servering garneras den med smält mörk choklad som ringlas rätt över rulltårtan, samt florsocker som pudras över.

Jennies Sillsallad

Ännu ett recept från vännen Jennie.
Funkar såklart lika bra till midsommar som till jul!

Kokt, kall vinterpotatis i bitar
purjolök
2 brk avsköljda matjesillfiléer
3 dl gräddfil
1 dl majonnäs
senap
dill från kryddburk
salt och peppar

Blanda allt till en krämig sallad kvällen innan servering.

Innan servering garnerar man sedan med
hårdkokta ägg i klyftor
finhackad tomat
strimlad gurka
färsk dill

FLUFF - tårtfyllning!

Fluff är en otrolig grej! Suveränt som tårtfyllning, smet mellan två kakor etc....
Går att göra på allt som går att smälta.
Hitta din egen favorit!

Grunden är dumlefluff. Dumlen kan man då byta ut mot ngt man hellre vill ha.
Mängden dumle är på ett ungefär översättbar oavsett vad man väljer att smälta.

Jag testade en gång att göra Marianne-fluff.
Det blev jättegott, men jag hade lite problem med det hårda skalet runt om karamellerna.
Lösningen blev att köra dom i matberedaren till fint pulver. Då blev resultatet bra!

3 dl vispgrädde
180 g dumlekola

Smält kolan i vispgrädden under ständig omrörning, på svag värme.

Häll över i plastskål och ställ kallt.

Smeten måste kylas ordentligt, annars skär den sig sedan.
Räkna med minst 4 timmar!

Vispa smeten fluffig med elvisp.



Vegetarisk Lasagne

Min alldeles egna veggie-lasagne!

Vi åkte på kryssning för några år sedan, och i buffén fanns en helt fantastisk vegetarisk lasagne.
Jag försökte klura ut vilka ingredienser som fanns i den och googlade senare efter ett recept.
Det fanns inget tillgängligt på nätet som på något sätt påminde om den jag ätit på båten, så det fick bli till att experimentera sig fram.

Den är inte det minsta kalorisnål, men god!

Det här är resultatet:

ca 6-8 personer

Fräs
1 hackad lök,
2 hackade vitlöksklyftor,
2 grovrivna morötter,
1 grovriven zucchini,
1 strimlad röd paprika
och en liten bit finriven rotselleri i olja.

Salta och peppra. Tillsätt lite muskot och en tsk sambal oelek.
Häll över 1/3 påse frusen spenat i bitar,
2 burkar krossade tomater,
1-2 msk tomatpuré,
1-2 buljongtärningar (jag använder köttbuljong, men då blir ju inte rätten helt vegetarisk...)
och en nypa socker.

Låt koka under omrörning ca 10 minuter tills grönsakerna mjuknat.

Rör ner 1 burk creme fraiche, 2 stora burkar naturell keso och en påse Euroshoppers (250g) riven mozzarella.

Varva såsen med lasagneplattor. Börja och sluta med sås.
Strö över riven ost och gratinera ca 20 minuter i ugn, 175-200 grader.

Serveras med vitlöksbröd!

Emmas mumsiga vitchokladpannacotta

Min vän Emma är en fena i köket. Jag har fått många goda recept av henne genom åren, och detta är en favoritdessert!

Söt och mastig, så den serveras med fördel i små snapsglas!

12 portioner

3 tsk gelatinpulver
3-4 msk kallt vatten

6 dl grädde
2 dl mjölk
4 msk socker
1 msk vaniljsocker - godast med äkta såklart.

200 g vit choklad.

Blanda gelatinet med vattnet i ett glas och låt stå ca 5 minuter.

Koka upp grädden, mjölken, sockret och vaniljsockret under omrörning.
Bryt chokladen i småbitar och rör ner den i gräddblandningen.

När allt är smält och väl blandat häller man i gelatinklumpen under vispning.

Häll upp i små plastsnapsglas och ställ i kylen minst 3 timmar.



När pannacottan har stelnat täcks den med ett tunt lock av syrliga bär.
Det ser jättefint ut, och bryter även av det söta lite lagom:

Koka bär (t.ex hallon och blåbär, eller vad man nu tycker om och har tillgång till).
Mixa dem med stav till en slät massa.

Blanda ngn tsk gelatinpulver med ngn msk vatten. Låt stelna och rör sedan ner i bärsmeten.

Lägg bärmassan i ett tunt lager ovanpå pannacottan och låt stelna.

Kräftströmming

Jag avskyr strömming! All annan fisk äter jag gärna, men just strömming har jag oerhört svårt för.
På ett julbord för några år sedan bestämde jag mig dock för att testa även sånt som jag trodde att jag inte gillade, och Kräftströmming var ju jättegott!!

Jag letade reda på ett recept, och samma jul stod denna på mitt julbord.
Hur gott som helst!

6 hg rensad strömming
2 tsk salt
2 tsk dillfrö
1 brk krossade tomater
2 msk ketchup
1 dl färsk hackad dill
ngn dl vispgrädde

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj filéerna och klipp bort ryggfenorna.
Salta på skinnsidan. Rulla sedan ihop till små rulltårtor med skinnet inåt.
Ställ dem i en ugnsfast form.

Blanda krossade tomater, ketchup, grädde, dillfrö samt hälften av dillen.
Häll över strömmingen.

Grädda ca 20 minuter i ugnen och låt kallna.
Garnera med resten av dillen.

Serveras kallt.

Dannemoragröt

Maken är uppvuxen i trakterna kring Dannemora i norra Uppland.
Där äter man denna gröt som mellanmål eller efterrätt.
En lite speciell, men god, anrättning!

1 liter mjölk
1 ägg
1 msk smör
3 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
2 msk vetemjöl
2 msk potatismjöl

Vispa ihop alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.
Ställ på spisen och vispa tills gröten blir slät.
Låt koka under kraftig vispning.
Tag kastrullen från spisen och vispa i 5 minuter till.

Låt kallna och servera med vispad grädde och sylt!

Jennies gryta

För några år sedan blev vi bjudna på mat hos min vän Jennie - därav rättens namn!
Den har ätits mååånga gånger hemma hos oss sedan dess!
Jättegod, helt enkelt! Och dessutom en riktigt snabb bjudrätt! 

Observeras bör att man inte ska använda sig av lättprodukter (cocosmjölk och creme fraiche), för då skär den sig av någon anledning... 

4-5 portioner

1 kg kycklingfilé
1/2 purjo
1 fänkål
curry

4 dl cocosmjölk
2 dl creme fraiche
1 hönsbuljongtärning
4 msk mango chutney
1 msk soja
2-3 rivna vitlöksklyftor

1 grön paprika i fina bitar
ev 1 omogen banan i slantar

Strimla och stek kycklingen, purjon och fänkålen i lite margarin. Tillsätt curry efter smak.

Häll i alla ingredienser till såsen och låt koka ca 10 minuter.
Tillsätt sedan paprikan och eventuellt bananslantarna.
Låt koka ytterligare ca 3 minuter.

Serveras med ris!



Cous-cous från Tunisien

Denna är en mkt omtyckt rätt hemma hos oss!

Värm upp matolja i en gryta. Fräs 2-3 msk tomatpuré någon minut.
Lägg i 1 hackad gul lök och 2 hackade vitlöksklyftor.
Puttra tills löken blir genomskinlig.


Lägg i morötter skurna i stavar, potatis i klyftor, stjälkselleri i fina bitar samt kikärtor.

Dela 3-4 kycklingfiléer i mindre bitar. Bryn på dessa i en stekpanna och lägg sedan över i grytan.

Tillsätt salt, vitpeppar, gurkmeja, 2-3 "duttar" spiskummin samt lite cayennepeppar.

Späd med vatten så grytan får ngt att koka i.
Låt sedan puttra i ca 15 minuter.
Späd vid behov med mer vatten.


Gör ett paket cous-cous enligt anvisningarna på förpackningen.
Häll i stort uppläggningsfat med kanter.

Blanda en del av såsen från grytan med cous-cousen och rör om. 
Grynen ska bli lagom fuktiga och se lite färggladare ut...

Putta ut alla gryn mot serveringsfatets kanter, så det bildas en "grop" i mitten.
Där lägger man sedan upp kyckling och grönsaker från grytan.


Jättegott!!!!

Rosolli

I Finland äter man rosolli till jul. Det är en helt underbar kall rödbetssallad.
Sedan jag bjöds på detta hos mina svärföräldrar första julen tillsammans, har den konkurrerat ut ALLT annat på julbordet. Denna är nu ett absolut måste hos oss till jul!

Den ska egentligen serveras tillsammans med en köttgryta, men den är jag inte så förtjust i, så den hoppar jag över.
Salladen är supergod till allt kallskuret!
Som grädde på moset innehåller den inte en enda onyttig ingrediens, så man kan äta hur mycket som helst med gott samvete!!! 

Skala och skär ner följande rotsaker i en stor kastrull:
Färska rödbetor
Morötter
Potatis
Mängden ska vara ungefär lika mkt morötter som rödbetor, och hälften så mkt potatis.
Tänk på koktiden och skär i olika stora bitar därefter - rödbetor tar längst tid, därefter morötter. Potatisen blir färdig först.

Lyft ur rotsakerna och låt kallna, men spara kokspadet.

Hacka ner allt till småbitar - salladen kommer att likna vår sillsallad när den är klar.

Finhacka gul lök och blanda ner. Man får smaka sig fram, men tänk på att löksmaken förstärks när salladen "stått till sig". Smaka sedan av med salt.

Späd eventuellt med kokspad om salladen ser torr ut.

Låt sedan stå ett dygn, så alla smaker får sätta sig.

Dekorera med finhackad persilja.

Sill i god sås

En klassiker på mitt julbord.
Har gjort denna sill i många år nu, och den är verkligen jättegod!

1 frp färdiginlagd sill (finns för just detta ändamål - att själv göra en smarrig sås, och slippa undan själva inläggningen)

Sås:
1 msk fransk senap
2 tsk socker
knappt 1 msk vinäger
2 dl creme fraiche
1 liten finhackad rödlök
1/2 dl finhackad dill

Skölj ur filéerna och skär dem i bitar.
Blanda alla ingredienser till såsen.
Varva sås och sill och låt stå kallt ca ett dygn innan servering.

Kesokaka

En gång i mina yngre år, medan jag fortfarande bodde hemma, var min storasyster hemma på besök.
När jag kom hem från skolan hade hon gjort denna kaka. Den påminner en anings om klassisk ostkaka, och är jättegod lite halvljummen - med sylt.
Ett jättebra mellanmål!

500 g naturell keso
1/2 dl vetemjöl
3 dl mjölk eller mellangrädde
3 ägg
3/4 dl socker
rivet skal av 1/2 citron
1/2 dl hackad mandel

Blanda alla ingredienser. Häll upp i en liten gratängform. Grädda i 175-200 grader, ca 15-20 minuter, tills kakan stelnat och fått fin färg.

Servera ljummen med sylt - och eventuellt en klick lättvispad grädde!

Nötkakor

Min farmor var världsbäst på att baka. Hos henne fanns alltid en massa olika småkakor.
Dessa är en av dem hon bakade ofta - och en av mina favoriter på den tiden!

De är dessutom mjöl och mjölkfria!

ca 40 st

200 g hasselnötter
1,5 dl socker
1 msk potatismjöl
2 ägg

Garnering; 50 g hasselnötter

Kör nötter, socker och potatismjöl i matberedare.
Tillsätt äggen och kör snabbt ihop så det precis bara blir blandat.

Klicka ut smeten till små kakor på bakplåtspapper och tryck ner en nöt i varje.

Grädda mitt i ugnen, 200 grader, ca 8-10 minuter.

Bregottkakor

En gammal kaka, som verkar ha börjat falla i glömska.
Det ska jag råda bot på!

1 ask röd bregott, 300 g
1 1/2 dl socker
2 1/2 dl maizena
3-3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Rör bregott och socker poröst. Tillsätt övriga ingredienser.
Klicka ca 1 tsk i småbrödsformar.

Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, 15-20 minuter.

Kalvdans utan råmjölk

I min barndoms somrar hos mormor på landet fick jag ibland Kalvdans.
Jag älskade det!

Där jag bor är det inte så lätt att få tag på råmjölk direkt från mjölkbonden, så när jag hittade detta recept jublade jag!

Jag har gjort denna en gång, och bjöd då svärmor.
Vi njöt och drömde oss tillbaka.
Visst var det väl alltid varmt på somrarna när man var liten?!

Den som ätit "äkta" kalvdans nyligen kanske känner skillnad på denna (?), men för mig är det ett fullgott alternativ!


2 1/2 dl mjölkpulver
7 dl mjölk
2 ägg
1 krm salt
1 1/2 msk socker
1 tsk kardemumma

Vispa ut mjölkpulvret i lite av mjölken. Blanda sedan alla ingredienser.
Häll i smord 1 1/2-liters form och baka i vattenbad i 150-gradig ugn tills kalvdansen stelnat (ca 45 min)

Servera med färska bär eller sylt.

Dumlemuffins

Smarriga chokladmuffins med dumle. Garneras med vispad grädde och halverade färska jordgubbar.

ca 15 st

100 g smör eller margarin
2 ägg
2,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
2 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
1 påse dumlekola

Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst.
Rör i vaniljsocker, salt, kakao, mjöl och bakpulver samt det smälta smöret.

Fyll i aluminium- eller muffinsformar och tryck ner en dumle i varje.

Grädda i nedre delen av ugnen, 225 grader, ca 10 minuter.
Garnera med grädde och bär.

Mandeltårta med Dajm

En glutenfri tårta!
Lättbakad, jättegod och räcker till många!

300 g mald sötmandel
1 1/2 tsk bakpulver
Blanda ovanstående väl med varandra

6 ägg
6 dl socker
Vispa ovanstående poröst

Rör ned mandelblandningen i äggsmeten.
Grädda i smord långpanna, ca 25 minuter. 175 grader.

Garnera med 5 dl vispad grädde som blandats med 5 st krossade dubbeldajmar.

Grekisk potatissallad

Smakrik potatissallad. Helt enkelt suverän!!

600 g kokt potatis i bitar. Gärna färskpotatis. Används små potatisar så kan dom med fördel serveras hela.
250 g tärnad fetaost
100 g kalamataoliver
100 g finstrimlade soltorkade tomater i olja
2 krossade vitlöksklyftor
1 skivad vitlök

Marinad:
1 dl olivolja + olja från tomaterna
2 msk rödvinsvinäger
1 dl hackad persilja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Blanda alla salladsingredienser.
Blanda marinaden och häll över.
Smaka av med salt och peppar.
Låt gärna stå till sig en stund innan servering.

Paprikapotatis

Jättegott till stekt lunchkorv/kryddiga korvar etc!

4 pers

800 g potatis
1 tsk salt
1 msk + 2 msk olja
3 röda paprikor
3 vitlöksklyftor
3 msk hackad persilja

Sätt ugnen på 250 grader.
Skrubba potatisen och skär i bitar. Blanda med salt och 1 msk olja i en långpanna med bakplåtspapper.
Rosta mitt i ugnen ca 20 minuter.
Rör om då och då.

Skär ner paprikorna i bitar. Skiva vitlöken. Fräs i 2 msk olja i ca 3 minuter. Blanda i persiljan.

Blanda potatis med paprikafräset.
Servera!

Rocky Road

Rocky Road är ett så otroligt gott julgodis! Jag såg TV-kocken Leila göra denna variant för några år sedan, och därefter är det ett givet godis på vårt julbord.

Det finns fler varianter på rocky road, men efter att ha testat ett par olika är min personliga slutsats att denna är den godaste.

Förberedelsetid: 10 min
Färdigt på: 40 min

Ingredienser

600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

Gör så här
1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.


Pepparkaksrutor med ostglasyr.

Min svägerska gav mig det här receptet och det är verkligen supergott!!!
Kakan är inspirerad av den klassiska morotskakan med tillhörande glasyr, men smeten smaksätts med pepparkakskryddor istället. Doftar och smakar jul och är ett ypperligt fikabröd såhär i adventstider!


200 g smör
4 dl socker
4 ägg
3 dl gräddfil
1 påse pepparkakskrydda (15g)
2 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl

GLASYR
200 g phiadelphia cream cheese
75g rumsvarmt smör
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker.

Sätt ugnen på 175 grader, rör smör och socker pösigt med elvisp, vispa ner äggen ett i taget. Tillsätt gräddfilen.
Blanda kryddor, bikarbonat och vetemjöl tillsätt blandningen och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en ungslångspanna klädd med bakplåtspapper, grädda på andra falsen nerifrån ca 30 min.
rör sedan ihop glasyren och bred den över kakan. MUMS!!!

HALLONPANNACOTTACHEESECAKE

hallonpannacottapaj från tasteline
Pajdeg
12 st   digestivekex
75 gram   smält smör
Fyllning
3 st   gelatinblad
3 dl   vispgrädde
1 dl   strösocker
250 gram   hallon
200 gram   philadelphiaost
färska bär, till garnering
Tillagning
8-10 bitar:
1. Kör kex och smör i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs.
2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
3. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.
4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
5. Mixa hallonen med mixer-stav eller i matberedare till en puré. Rör ner cream cheese och purén i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i pajformen.
6. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat. Servera med färska bär.
Det här receptet hittade jag på Tasteline för ett tag sedan. Jag har gjort den många gånger sedan dess. Det är min favorit bland efterrätter/bjudfika. Den är söt men samtidigt syrlig och fräsch. Supergod, lättgjord och räcker till många!

8-10 bitar

Pajdeg
12 st   digestivekex
75 gram   smält smör
Fyllning
3 st   gelatinblad
3 dl   vispgrädde
1 dl   strösocker
250 gram   hallon
200 gram   philadelphiaost
färska bär, till garnering

Tillagning
8-10 bitar:

1. Kör kex och smör i matberedare. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs.
2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
3. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.
4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
5. Mixa hallonen med mixer-stav eller i matberedare till en puré. Rör ner cream cheese och purén i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i pajformen.
6. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat. Servera med färska bär.

Jultårtemuffins

Jultårtemuffins
Dessa muffins är inspirerade av den i Finland klassiska stjärnformade jultårtan, som bakas av smördeg.
Muffinsarna är enkla och snabba att baka.
12 portioner
Normalstora formar, 12 st/plåt
2 dl socker
4 dl vetemjöl
2 ägg
75 g smält smör
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Plommonmarmelad
Florsocker till garnering 1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Rör ihop vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker.
4. Tillsätt ägg, grädde och det smälta smöret i mjölblandningen och rör smeten slät. Smeten blir ganska tjock.
5. Fördela i pappersformar eller en muffinsplåt för 12. Släta ut muffinsen lite och klicka ca 1 tsk plommonmarmelad på varje muffin.
6. Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Pudra över florsocker före serveringen och bred eventuellt på mera plommonmarmelad före serveringen
Dessa muffins är inspirerade av den i Finland klassiska stjärnformade jultårtan, som bakas av smördeg.
Jag hittade detta recept på nätet ganska nyligen och har själv inte hunnit prova dem, men det utlovades att muffinsarna är enkla och snabba att baka.


12 portioner
Normalstora formar, 12 st/plåt

2 dl socker
4 dl vetemjöl
2 ägg
75 g smält smör
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
Plommonmarmelad
Florsocker till garnering

1. Sätt ugnen på 200°C.
2. Smält smöret och låt svalna.
3. Rör ihop vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker.
4. Tillsätt ägg, grädde och det smälta smöret i mjölblandningen och rör smeten slät. Smeten blir ganska tjock.
5. Fördela i pappersformar eller en muffinsplåt för 12. Släta ut muffinsen lite och klicka ca 1 tsk plommonmarmelad på varje muffin.
6. Grädda mitt i ugnen 15-20 min. Pudra över florsocker före serveringen och bred eventuellt på mera plommonmarmelad före serveringen.

Lussekatt/Lussebulle

Eftersom julen ändå är här snart, så kan det ju vara kul med lite jul recept! Så nu tänkte jag lägga ut ett recept på lussekatter/lussebullar vet inte hur ni säger. 

Ingredienser

ca 35 st

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Arla Köket Kesella kvarg lätt
2 påsar saffran, 1 g
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Garnering:
russin

Pensling:
1 ägg


Gör så här

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt  kvarg , saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min. Sätt ugnen på 225 grader.Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 35 kusar eller fantasifigurer. Lägg dem på smorda plåtar. Garnera med russin. Låt jäsa övertäckta i ca 30 min.  Pensla med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 min. Stora figurer gräddas i 200 grader i 10-15 min.

Ha nytta till receptet! Ät många lussebullar! God Jul! :love:


RSS 2.0